top of page

Wed, 14 Nov

|

Cultuurcentrum de Brouckere

Het Collectief plays Debussy/Mulleman

This wonderful chamber music quintet will perform my arrangement of Debussy's Prélude à l'après-midi d'un faune, alongside Brahms, Stravinsky and Schönberg!

Registration is Closed
See other events
Het Collectief plays Debussy/Mulleman
Het Collectief plays Debussy/Mulleman

Time & Location

14 Nov 2018, 20:00

Cultuurcentrum de Brouckere, Aartrijkestraat 6, 8820 Torhout, Belgium

About the event

More info on the website of Cultuurcentrum De Brouckere

Traditie en moderniteit samengebracht

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano.

In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek.

Na het eerste concert van Het Collectief met de uit 1906 daterende Kammersymphonie opus 9 van Schönberg werd de groep meteen als 'hedendaags' ensemble weggezet. Vandaag staan we een heel eind verder en wordt dit vooruitstrevende werk als de logische opvolger gezien van laatromantische meesterwerken van Brahms en Wagner. In de woelige beginjaren van de twintigste eeuw kreeg nog een heel andere, tegenstrijdige esthetiek vorm in de muziek van Igor Stravinsky. Diens carrière begon bij de 'Ballets Russes' in Parijs onder de goedkeurende blikken van Claude Debussy en Maurice Ravel. En zelfs de schandaalsfeer rond 'Le Sacre du Printemps' kon niet verhinderen dat ook Igor Stravinsky's latere werk vrij snel een plaats kreeg in het collectieve geheugen.

Het Collectief werd genomineerd voor de Klara's (Classical Music Awards) 2017 en bestaat uit: Thomas Dieltjens (piano), Wibert Aerts (viool), Martijn Vink (cello), Julien Hervé (klarinet) en Toon Fret (fluit)

Trio opus 114 J. BRAHMS

Suite uit 'L'Histoire du Soldat' I. STRAVINSKY

Prélude à l'après-midi d'un faune C. DEBUSSY (arr. T. Mulleman)

Kammersymphonie opus 9 A. SCHÖNBERG (arr. A. Webern)

(tekst copyright CC De Brouckere)

Share this event

bottom of page