De Oriënt-Express

- van Parijs tot Wenen -

Uw citytrip nog niet gepland? Niet meer nodig! Pianoduo Mimese neemt u graag mee op een muzikale treinreis van Parijs tot Wenen, van Debussy tot Schubert.

 

De Oriënt-Express was een luxueuze trein die de Europese grootsteden  wou verbinden met het Oosten. Deze beroemde langeafstandstrein van Belgische makelij maakte voor het eerst in de geschiedenis een rechtstreekse verbinding tussen Parijs en Istanboel mogelijk. In 1882 reed een proeftrein, de Train Éclair, van Parijs naar Wenen. 

 

Deze symbolische route verbindt twee grootheden uit de pianoliteratuur voor quatre-mains: de Fransman Claude Debussy en de Oostenrijker Franz Schubert. Debussy’s muziek was erg in trek aan de andere kant van Europa, maar nog geen eeuw voordien wist men in Parijs niets af van het bestaan van Schubert… Dat de jonge Debussy echter veel lof had voor Schubert is geen min compliment. Een unieke kans dus om beide componisten via een historische treinreis met elkaar te verbinden – maar laat vooral uw koffers thuis!

[70']

C. Debussy - Six Épigraphes antiques
F. Schubert - Duo 'Lebensstürme', D.947
C. Debussy - Petite Suite

-

C. Debussy - La Mer
F. Schubert - Fantasie in fa klein, D. 940

Hommages

- Bach, Brahms, Ravel -

Wat beweegt een componist ertoe hommages te schrijven? Pure nostalgie? Of zoals Kurtág: het omarmen van onze muziekgeschiedenis en ze meenemen in het nu?

In dit beknopte programma brengt Brahms een pakkend eerbetoon aan zijn kort daarvoor overleden collega en vriend Robert Schumann; een al even verscheurde Ravel blikt, vlak na WOI, terug naar betere, onbekommerde tijden, naar het hoogtepunt van de Weense wals ("un cour impériale vers 1855"); Kurtág, als leidinggevend componist van onze tijd, gaat op zijn beurt enkele eeuwen terug naar de nog steeds actuele Bach.

[30']
J.S. Bach/G. Kurtág - Bach transcipties

J. Brahms - Variaties op een thema van R. Schumann, op. 23

M. Ravel - La Valse

"Attention les Apaches!"

- muzikale hooligans -

"Kijk uit voor de hooligans!", riep een krantenverkoper middenin de Parijse Belle Époque. De 'apaches', een beruchte groep delinquenten, maakte destijds de grootstad onveilig. Onder impuls van Maurice Ravel verenigden enkele schrijvers en componisten zich onder dezelfde aanstootgevende naam: en rebelleren konden ze!

 

Meesters als Debussy, Stravinsky en Ravel zelf schaarden zich allen bij de groep. Met de brute openingsmelodie van Borodins Tweede Symfonie als slogan, sloegen zij temidden van het verfijnde, academische Parijs een nieuwe, radicale weg in. 

 

Stravinsky's Sacre du Printemps is een oervoorbeeld van hooliganisme in de kunsten, getuige de rellen die eraan ontsproten. Oorspronkelijk werd dit werk geconcipieerd voor piano vierhandig en pas in tweede instantie voor groot orkest - een kolfje naar de hand van Pianoduo Mimese!

[60-70']
A. Borodin - Tweede Symfonie, I. Allegro Moderato

C. Debussy - La Mer

-

I. Stravinsky - Le Sacre du Printemps

 A pocket-sized orchestra

- orkestwerken in miniatuurformaat -

Dit programma focust op orkestwerken in arrangementen veelal door auteurs anders dan de componisten in kwestie.

 

Deze transcripties (waarvan enkele van eigen hand) tonen een nieuwe, vaak intiemere kijk op zowel erg befaamde als minder gekende orkestkleppers, gaande van de Danse Macabre van Saint-Saens en de Pages Intimes van Joseph Jongen tot Ottorino Respighi's Feste Romane of George Gershwins jazzy Rhapsody in Blue.

[60-70']

C. Debussy - Prélude à l’après-midi d’un faune

J. Jongen - Pages Intimes

G. Gershwin - Rhapsody in blue

-

O. Respighi - Feste Romane

C. Saint-Saens - Danse Macabre

M. Ravel - La Valse

Bovenstaande programma's dienen als leidraad voor het gebrachte repertoire en kunnen, op aanvraag van en in samenspraak met de organisator, gewijzigd worden.

 

Prijzen en meer informatie over aangepaste programma’s op aanvraag: tim_mulleman@hotmail.com

h-m_c@hotmail.com